środa, 16 maja 2012

wietnamski rosół pho


WIETNAMSKI ROSÓŁ PHO
- 200 g pręgi wołowej
- włoszczyzna bez pora i kapusty
- korzenie kolendry
- 3 cm laski cynamonu
- 1 gwiazdka anyŜu
- 1 łyŜeczka nasion kolendry
- 1 łyŜka sosu ostrygowego
- sól
- 10 krewetek
- 150 g makaronu sojowego
- 1 pęczek szczypiorku
- kiełki słonecznika
- liście kolendry
Włoszczyznę obrać, mięso pokroić na kawałki, zdejmując trochę tłuszczu. Do garnka wrzucić
włoszczyznę, korzenie i nasiona kolendry, cynamon, anyŜ, zalać wodą i posolić. Gotować na małym
ogniu przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie dodać sos ostrygowy i krewetki, gotować jeszcze 10 minut.
Zaparzyć makaron sojowy wrzącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miseczek nałoŜyć
porcję gotowego makaronu sojowego. Wlać porcję rosołu, posypać szczypiorkiem, kiełkami i świeŜą
kolendrą.
porcja tradycyjnego rosołu 300 kcal, naszej wersji 150 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz