środa, 16 maja 2012

rosół z lanymi kluskami

ROSÓŁ Z LANYMI KLUSKAMI



na wywar:
- 250 g udźca z indyka
- włoszczyzna bez kapusty
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- natka pietruszki
- natka lubczyku
- listki laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
na kluski:
- 2 białka
- ¼ szklanki mąki typu 2000
Obrać warzywa. Do garnka wrzucić mięso i obraną włoszczyznę, dodać przyprawy, zalać wodą. Im
więcej dodamy warzyw tym rosół będzie intensywniejszy. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 3
godziny. Odcedzić. Rozdzielić jajka. Ukręcić kluski z białka i mąki. Kluski lać do wrzącego rosołu za
pomocą widelca.
porcja tradycyjnego rosołu 300 kcal, naszej wersji 150 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz