środa, 16 maja 2012

krokiety z grillowanymi warzywami


KROKIETY Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI
na naleśniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 białko z jajka
- ½ szklanki chudego mleka
- ½ szklanki gazowanej
- 1 łyŜka oleju rzepakowego
- sól
na farsz:
- 1 mała czerwona papryka
- 1 nieduŜa cukinia
- ½ bakłaŜana
- 4 pieczarki
- 2 ząbki czosnku
- ½ papryczki habanero (lub innej ostrej chilli)
- sok z ½ limonki
- oliwa, kilka gałązek tymianku
- sól, pieprz
- 100g bryndzy
- roszponka
Naleśniki przygotować według przepisu powyŜej - “Krokiety z kapustą i grzybami”.
Przygotować marynatę. Pokroić i rozetrzeć z solą czosnek. Posiekać chilli. Wycisnąć sok z limonki, połączyć z oliwą,
papryczką chilli i utartym z solą czosnkiem. Dodać szczyptę pieprzu. Pokroić warzywa, dodać do marynaty, odstawić na
min. 2 godziny. Zamarynowane warzywa grillować na patelni grillowej rozpoczynając od papryki, bo jest najtwardsza.
Naleśniki posmarować bryndzą, następnie połoŜyć warzywa, dodać trochę liści roszponki oraz tymianku i zawinąć.
tradycyjny krokiet liczy 550 kcal, nasza wersja 240 kcal
przepis z programu "Rewolucje na talerzu" z  TVN Style

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz