środa, 16 maja 2012

azjatyckie pierożki na parze

  



2 szklanka mąki pszennej 
0,5 szklanki ciepłej wody 
spora szczypta soli 
na nadzienie: 
1 pierś kurczaka 
0,5 pęczka kolendry 
2 cm imbiru 
1 ząbek czosnku 
1 łyżka sosu sojowego 
szczypta chilli

na sos: 
sok i skórka z 0,5 limonki 
¼ szklanki cieplej wody 
2 łyżeczki brązowego cukru 
1/2 papryczki chilli 
garść listków kolendry 
1łyżka sosu sojowego 
2 ząbki czosnku 

Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić, odstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie pokroić kurczaka, wrzucić do blendera razem z kolendrą, startym imbirem, chilli, sosem i przesiekanym czosnkiem. Dodać sos sojowy, zblendować. Ciasto cienko rozwałkować i nożem wyciąć kwadraty (ok.6cm/6cm). Nakładać nadzienie i formować pierożki a’la dim sum. Gotować na parze 10 minut. Przygotować sos. Do garnka wycisnąć sok z limonki, dodać sos sojowy i wodę, dodać cukier, skórkę limonki, posiekane chili. Całość redukować aż zmniejszy objętość o połowę i zgęstnieje. Przestudzić, przed podaniem dodać bardzo drobno posiekaną kolendrę. 

przepis z programu "Rewolucje na talerzu" z  TVN Style

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz