środa, 16 maja 2012

pizza



Ciasto: 
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 
5 g drożdży 
ok. 1/4 szklanki ciepłej wody 
1 łyżka oliwy z oliwek 
sól 

Sos pomidorowy: 
1 puszka pomidorów bez skórki
1 ząbek czosnku 
1 pęczek bazylii razem z łodygami 
garść oregano 
sól i pieprz 
szczypta cukru 

Dodatki: 
mozzarella light 
ruccola 
pomidor 

Drożdże rozrobić w ¼ szklanki ciepłej wody i odstawić na chwilę. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, rozrobione drożdże. W razie potrzeby dodać więcej wody. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, maksymalnie 2-3 minimetry. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (minimum 230*). Na rozgrzaną blachę kładziemy rozwałkowane ciasto, smarujemy je 3 łyżkami sosy pomidorowego, układamy pokrojoną w plastry mozarellę i pomidora. Pieczemy aż się zrumienią brzegi a ser rozpłynie. Po upieczeniu posypujemy ją garścią ruccoli i podajemy. 

przepis z programu "Rewolucje na talerzu" z  TVN Style

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz