środa, 16 maja 2012

pieczony indyk Olivera


Najlepszy pieczony indyk

Aromatyzowane masło:
  • kostka dobrego masła (200 g)
  • 3 garście suszonej kandyzowanej żurawiny, drobno posiekanej
  • listki z 2 gałązek rozmarynu, posiekane
  • łyżka listków tymianku, posiekane
  • kilka liści szałwii, posiekane
  • duża szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • ¼ tartej gałki muszkatołowej

Indyk:
  • 6,5-8 kg indyk
  • 2-4 klementynki
  • 3 gałązki rozmarynu, liść laurowy, kilka łodyżek tymianku
  • aromatyzowane masło (patrz przepis)
  • 2-3 marchewki, pokrojone na kawałki
  • 3 cebule, obrane z najtwardszych łupin i przekrojone na połówki
  • 2 łodygi selera naciowego

Przygotowanie:
Uwaga: indyk musi mieć temperaturę pokojową. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury. Przygotuj aromatyzowane masło: wymieszaj kostkę masła z suszoną żurawiną, rozmarynem, tymiankiem, szałwią, solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową. Delikatnie wsuń dużą łyżkę pod skórę indyka od strony otwartej jamy brzusznej, przy udzie. Podważ skórę aż po pierś – to samo zrób symetrycznie z drugiej strony. Dwie łyżki aromatyzowanego masła wsuń do powstałej „kieszeni” z jednej, a drugie dwie z drugiej strony. Rozmasuj je przez skórę od wierzchu, żeby rozłożyć masło równą warstwą na indyczych piersiach. Jeśli trochę masła zostało, posmaruj nim skórę indyka. Zrób bukiet z ziół i wsuń do wnętrza indyka razem z przekrojonymi na połówki klementynkami. Zepnij luźną skórę indyka między udami, żeby nie kurczyła się w czasie pieczenia. Podwiń szyję pod indyka i ułóż go w brytfance na warzywach. Wstaw brytfankę z indykiem do rozgrzanego piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 180 stopni C. Czas pieczenia zależy od wagi indyka – na każdy kilogram trzeba liczyć ok. 33-40 minut, więc np. 7-kilowy ptak będzie się piekł 4-4½ godziny. W czasie pieczenia polewaj indyka co pół godziny płynem gromadzącym się na dnie brytfanki. Jeśli skóra za szybko się rumieni, przykryj indyka folią aluminiową. Po 3½ godziny zdejmij folię, żeby skórka zrobiła się chrupiąca. Warto sprawdzić temperaturę mięsa na piersi po upieczeniu – powinna wynosić 65oC (indyk ekologiczny) albo 82 stopni C (indyk z hodowli przemysłowej). Przechyl indyka nad brytfanką, żeby wypłynęły do niej soki zgromadzone w jamie brzusznej. Przełóż indyka na duży półmisek, przykryj folią aluminiową i kilkoma ściereczkami, i odstaw go na 30-120 minut, żeby „odpoczął” po pieczeniu przed podaniem.

Przepis z programu Rodzinne Święta Jamiego (odc. 1) © Jamie Oliver

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz