środa, 16 maja 2012

krokiety z kapustą i grzybami


KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

na naleśniki:
- 1 szklanka maki pełnoziarnistej
- 1 białko z jajka
- ½ szklanki chudego mleko
- ½ szklanki wody gazowanej
- 1 łyŜka oleju rzepakowego
- sól
na farsz:
- 1 mała cebula
- 100g kiszonej kapusty
- 300g grzybów (prawdziwki lub podgrzybki)
- 4 średnie pieczarki
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- zamroŜony bulion w kostkach
- ½ łyŜki oleju rzepakowego
- 1 łyŜeczka masła
- sól i pieprz
na panierkę:
- garść
posiekanych
orzechów
włoskich
- 1 Ŝółtko z jajka
Przygotować ciasto na naleśniki. Mąkę przesiać do miski, dodać białko z jajka (Ŝółtko zostawiamy na później) połączyć z
wodą, mlekiem i solą, dodać 1 łyŜkę oleju rzepakowego. Ciasto powinno mieć konsystencje niezbyt gęstej śmietany. Jeśli
jest zbyt gęste dodać jeszcze wody. UsmaŜyć naleśniki na patelni teflonowej.
Pokroić cebulę i posiekać kiszoną kapustę. Pokroić pieczarki i grzyby. Rozgrzać oliwę z masłem i podsmaŜyć cebulę.
Dodać kapustę, pieczarki i grzyby. Dorzucić “kostkę rosołową”, czyli zamroŜony domowy bulion. Dusić pod przykryciem
przez ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posiekać natkę i dodać ją do
farszu pod koniec duszenia. Przestudzić chwilę farsz i zwinąć naleśniki. Zwinięte naleśniki obtoczyć najpierw w
roztrzepanym Ŝółtku jajka a potem w posiekanych orzechach. Zapiekać w 180 stopniach przez 15 minut.
tradycyjny krokiet liczy 550 kcal, nasza wersja 270 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz