środa, 16 maja 2012

pierś kurczaka na sałacie z melonem

 
PIERŚ KURCZAKA NA SAŁACIE Z MELONEM 
pierś kurczaka zagrodowego 
1 garść listków melisy 
1 garść listków mięty 
1 garść listków bazylii 
skórka z połowy cytryny 
1 łyżeczka białego octu balsamicznego 
1 łyżka oliwy z oliwek 
sałata karbowana lub rzymska 
1/2 melona 
1 łyżka miodu akacjowego 
2 łyżki soku cytrynowego 
3 łyżki oliwy 
2 łyżki wody 
sól, pieprz 
szczypta płatków chilli 
ewentualnie 2 łyżki wody 
Pierś oczyścić i zamarynować w połowie posiekanych ziół zmieszanych ze skórką cytrynową, octem balsamicznym, oliwą, solą, płatkami chilli i świeżo zmielonym pieprzem. Trzymać w marynacie ok.2h. Ugrillować. Przygotować dressing: resztę listków melisy, mięty i bazylii posiekać i wrzucić do blendera. 1 duży plaster melona obrać ze skóry, pokroić w kostkę i wrzucić do blendera. Dodać miód, sok cytrynowy, wodę, sól i pieprz, zmiksować, aby powstała gładka emulsja. Dodać 2 łyżki wody jeżeli emulsja jest za gęsta. Resztę melona pokroić w cienkie plastry, Salatę umyć , osuszyć i wymieszać z połową dressingu. Grillowanego kurczaka pokroić w plastry. Ułożyć na sałacie, razem z melonem, polać resztą dressingu.
Tradycyjna porcja kurczaka z ziemniakami ma 550 kcal, nasza wersja 265 kcal.



przepis z programu "Rewolucje na talerzu" z  TVN Style

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz