
KURCZAK Z WOKA duża pierś z kurczaka
0,5 papryki czerwonej
0,5 bulwy kopru włoskiego
0,5 kalarepki
1 marchewka
½ ogórka wężowego bez pestek
garść kiełków soi lub słonecznika
3 ząbki czosnku
3 cm korzenia imbiru
1 papryczka chilli
1 garść listków kolendry
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
sok z ½ limonki
olej rzepakowy
szczypta cukru
1 łyżka uprażonych nasion sezamu
Kurczaka pokroić w paski, zalać sosem sojowym, dodać przeciśnięty ząbek czosnku i otarty imbir. Marynować przez pół godziny. Warzywa pokroić w słupki. W woku mocno rozgrzać olej wrzucić warzywa, bez ogórka, posiekaną papryczkę chilli i szczyptę cukru, podsmażyć przez chwilę, wyjąć z woka i odstawić. Usmażyć kurczaka. Po 2 minutach (jak mięso się zetnie) dodać, podsmażone warzywa. Skropić olejem sezamowym, dodać ogórka i kiełki soi (lub słonecznika), wymieszać, przełożyć do miski, podawać posypane sezamem i świeżymi liśćmi kolendry.
Tradycyjna porcja kurczaka z ziemniakami ma 550 kcal, nasza wersja 255 kcal.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz