środa, 16 maja 2012

kurczak z woka

 
KURCZAK Z WOKA duża pierś z kurczaka 
0,5 papryki czerwonej 
0,5 bulwy kopru włoskiego 
0,5 kalarepki 
1 marchewka 
½ ogórka wężowego bez pestek 
garść kiełków soi lub słonecznika 
3 ząbki czosnku 
3 cm korzenia imbiru 
1 papryczka chilli 
1 garść listków kolendry 
1 łyżeczka oleju sezamowego 
2 łyżki sosu sojowego 
sok z ½ limonki 
olej rzepakowy 
szczypta cukru 
1 łyżka uprażonych nasion sezamu
Kurczaka pokroić w paski, zalać sosem sojowym, dodać przeciśnięty ząbek czosnku i otarty imbir. Marynować przez pół godziny. Warzywa pokroić w słupki. W woku mocno rozgrzać olej wrzucić warzywa, bez ogórka, posiekaną papryczkę chilli i szczyptę cukru, podsmażyć przez chwilę, wyjąć z woka i odstawić. Usmażyć kurczaka. Po 2 minutach (jak mięso się zetnie) dodać, podsmażone warzywa. Skropić olejem sezamowym, dodać ogórka i kiełki soi (lub słonecznika), wymieszać, przełożyć do miski, podawać posypane sezamem i świeżymi liśćmi kolendry.
Tradycyjna porcja kurczaka z ziemniakami ma 550 kcal, nasza wersja 255 kcal.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz