SCHAB W PISTACJACH Z SURÓWKĄ Z MARCHEWKI
- 2 kotlety schabowe
- sok z jednej limonki
- skórka otarta z jednej limonki
- kawałek świeŜego imbiru (2 cm)
- 2 łyŜki płynnego miodu
- 1 łyŜka oliwy
- 1 białko
- garść utłuczonych pistacji
- sól i pieprz
- na surówkę:
- 4 słodkie marchewki
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyŜka oliwy
- sól i pieprz
Przygotować marynatę. Zetrzeć imbir i skórkę z limonki, połączyć z sokiem z limonki i miodem,
wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Mięso rozbić przez folię i włoŜyć do marynaty, odstawić na
minimum 1 godzinę. Przygotować surówkę. Marchewkę pokroić w cienkie plasterki, wycisnąć czosnek,
dodać oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Posiekać natkę,
dodać do surówki. Zamarynowane mięso panierować w białku i w pistacjach. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Piec z termoobiegiem.
porcja tradycyjnego kotleta schabowego 920 kcal, naszej wersji 380 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz