środa, 16 maja 2012

chińska surówka z białej kapusty


chińska surówka z białej kapusty


1 główka białej kapusty (ok. 1 kg) 
2 marchewki średniej wielkości 
1 średnia cebula 
3 ząbki czosnku 
2 łyżeczki przyprawy curry 
słodki sos chili 
kilka kropel octu winnego (białego)
szczypta soli (do smaku)
3 - 4 łyżeczki cukru 



Kapustę poszatkować na szatkownicy. Posolić, dodać cukier, skropić octem i dobrze wymieszać. Dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie wszystko posypać curry i skropić sosem chili i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. pół godziny do przegryzienia.
Surówka jest pyszna, a jeszcze lepsza następnego dnia. Polecam do wszelkiego rodzaju dań chińskich, a szcególnie do sajgonek. Smacznego.



zaczerpnięty z sieci

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz