środa, 16 maja 2012

sajgonki


Sajgonki

5 dag suchego makaronu sojowego
3 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
1 pietruszka
3 dymki ze szczypiorkiem
2 łodygi selera naciowego
duża marchew
½ pęczka kolendry
½ małego ogórka
20 dag mielonej wieprzowiny
1 łyżka słodko-kwaśnego sosu chili
2 łyżeczki sosu rybnego
1 łyżeczka cukru
20 sztuk papieru ryżowego
3 l oleju do smażenia
Makaron zalać gorącą wodą, odstawić na 15 min. Osączyć na sitku, pokroić na małe kawałki. Czosnek zmiażdżyć, imbir drobno utrzeć. Dymki ze szczypiorkiem oraz seler drobno pokroić. Pietruszkę posiekać. Marchew zetrzeć. Kolendrę posiekać, ogórek ze skórką pokroić w słupki. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Włożyć czosnek, imbir, pietruszkę i dymki, smażyć, mieszając 3 min. Dodać wieprzowinę i seler, smażyć kolejne 3 min., aż mięso zbrązowieje. Dodać marchew, kolendrę, ogórek, sosy, cukier i makaron. Dokładnie wymieszać i odstawić, aż farsz całkiem wystygnie. Krążki papieru ryżowego zwilżyć ciepłą wodą. W dolnej części każdego krążka kłaść 1,5 łyżki nadzienia. Zawinąć do środka 2 przeciwległe brzegi, całość zwinąć w ciasny rulon. Przygotowane sajgonki odłożyć na 15 min. W głębokim garnku rozgrzać olej, ostrożnie wkładać po 3-4 sajgonki, smażyć na złoty kolor (ok. 10 min.). Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawać z sosem słodko-kwaśnym lub sojowym.
Ciasto będzie bardziej chrupkie, gdy do wody, którą się zwilża ciasto doda się trochę cukru.

zaczerpnięte z sieci



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz