
LEKKA ZUPA POMIDOROWA
½ kg pomidorów
2 udka kurczaka bez skóry
3 marchewki
1 pietruszka
½ selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
sól, pieprz do smaku
jogurt naturalny
1 torebka ryżu brązowego
Zdjąć skórę z udek, warzywa obrać. Do garnka z zimną wodą włożyć mięso, warzywa, listki laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie i podprażoną na ogniu cebulę. Gotować ok. 1h. Pomidory sparzyć, wrzucić do blendera, posolić, popieprzyć i dodać jedną marchewkę. Zmiksować. Z ugotowanego wywaru wyjąć mięso i warzywa, dodać domowy przecier pomidorowy. Podawać z łyżką jogurtu i brązowym ryżem.
Porcja tradycyjnej zupy pomidorowej ma 225 kcal, nasza wersja 182 kcal.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz