środa, 16 maja 2012

lekka zupa pomidorowa


LEKKA ZUPA POMIDOROWA 
½ kg  pomidorów 
2 udka kurczaka bez skóry 
3 marchewki 
1 pietruszka 
½ selera 
1 cebula 
2 ząbki czosnku 
3 listki laurowe 
kilka ziaren ziela angielskiego 
4 ziarna pieprzu 
sól, pieprz do smaku 
jogurt naturalny 
1 torebka ryżu brązowego
Zdjąć skórę z udek, warzywa obrać. Do garnka z zimną wodą włożyć mięso, warzywa, listki laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie i podprażoną na ogniu cebulę. Gotować ok. 1h. Pomidory sparzyć, wrzucić do blendera, posolić, popieprzyć i dodać jedną marchewkę. Zmiksować.  Z ugotowanego wywaru  wyjąć mięso i warzywa, dodać domowy przecier pomidorowy. Podawać z łyżką jogurtu i brązowym ryżem.
Porcja tradycyjnej zupy pomidorowej ma 225 kcal, nasza wersja 182 kcal. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz