środa, 16 maja 2012

schab w panierce z pieczonymi ziemniakami


SCHAB W PANIERCE Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I SURÓWKĄ



- 2 kotlety
- 4 łyŜki zmielonego siemienia lnianego
- białko z jajka
- 4 ziemniaki
- oliwa
- świeŜy rozmaryn
- pieprz i sól
na surówkę:
- 200g kiszonej kapusty
- 1/4 małej czerwonej cebuli
- 1 gruszka
- 1 łyŜka pokrojonych orzechów włoskich
- 1 łyŜka oleju orzechowego
- garść Ŝurawiny
- sól i pieprz
Ziemniaki pokroić na ćwiartki, ułoŜyć na blasze do pieczenia, posmarować oliwą, posypać
rozmarynem. Popieprzyć i posolić. Kotlety delikatnie rozbić przez folię, przyprawić solą i pieprzem.
Panierować w roztrzepanym białku i zmielonym siemieniu lnianym, następnie ułoŜyć na
posmarowanej oliwą kratce do pieczenia. Ziemniaki wstawić na dół piekarnika rozgrzanego do 200
stopni. Po 10 minutach wsunąć do piekarnika na środkową szynę kotlety na kratce. Piec jeszcze przez
15 minut w termoobiegu.
Kapustę przesiekać, pokroić cebulę, zetrzeć gruszkę i dodać Ŝurawinę. Dodać olej, orzechy, sól i
pieprz, wymieszać.
porcja tradycyjnego kotleta schabowego 920 kcal, naszej wersji 500 kcal


przepis z TVN Style

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz