środa, 16 maja 2012

mini szarlotki


MINI SZARLOTKI 

na masę jabłeczną: 
1kg jabłek 
1 gałązka rozmarynu 
1 łyżeczka cynamonu 
1 łyżka soku z cytryny 
2 łyżki miodu 
1 łyżeczka masła

na ciasto: 
1 szklanka otrąb owsianych 
1 szklanka mielonych migdałów 
¼ szklanki cukru 
50g masła
Jabłka obrać i pokroić w cienkie cząstki. Rozmaryn posiekać i podsmażyć  na maśle. Dodać pokrojone jabłka, cynamon, miód i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. 
Kokilki wysmarować olejem rzepakowym i posypać otrębami owsianymi. W dużej misce wymieszać mielone migdały, otręby owsiane, cukier i masło. Zapełnić kokilki masą jabłeczną do 1/3 wysokości. Następnie nałożyć na to ciasto. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut.
Tradycyjna porcja szarlotki 470 kcal, nasza wersja 335 kcal 



przepis z programu "Rewolucje na talerzu" z  TVN Style

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz