środa, 16 maja 2012

placuszki z gruszki z twarożkiem


PLACUSZKI Z GRUSZKI Z TWAROŻKIEM  

Na placki: 
2 twarde gruszki 
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 
1 małe jajko 
1łyżka soku z cytryny 
szczypta cynamonu 
sól 
olej rzepakowy do smażenia

Na twarożek: 
250g  twarożka homogenizowanego 0 % tłuszczu 
1 laska wanilii 
1 łyżeczka miodu 
Gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gruszki powinny być twarde. Jeżeli będą zbyt soczyste, ciasto będzie zbyt rzadkie i placki będą się rozpadać.  Dodać mąkę, jajko, cynamon, sok z cytryny i szczyptę soli. 
Dobrze wymieszać. Uformować małe  placuszki.  Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć placuszki aż nabiorą złocistego koloru. Podawać z serkiem wymieszanym z miąższem wanilii i łyżeczką miodu.   
Tradycyjna wersja placków na słodko ma 550 kcal, nasza wersja 400 kcal. 



przepis z programu "Rewolucje na talerzu" z  TVN Style

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz