środa, 16 maja 2012

sznycle w jogurcie

SZNYCLE W JOGURCIE Z SAŁATĄ


- 2 sznycle cielęce
- 1 ząbek czosnku
- 4 czubate łyŜki gęstego jogurtu
- pół łyŜeczki mielonego kuminu
- szczypta chilli w proszku
- sól i pieprz
na sałatę:
- mieszane sałaty
- kiełki słonecznika i lucerny
- pół ząbka czosnku
- 1 łyŜka soku z cytryny
- 3 łyŜki oliwy
- pół łyŜeczki musztardy
- szczypta brązowego cukru
- sól i pieprz
Przygotować marynatę. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, chilli, kuminem, solą i pieprzem.
Mięso delikatnie rozbić przez folię, pokroić w paski i zanurzyć w marynacie. Odstawić na minimum 2
godziny. Przygotować sos vinegrate. Do słoika wlać oliwę, sok z cytryny, musztardę, dodać cukier,
wycisnąć ząbek czosnku, przyprawić solą i pieprzem. Słoik zakręcić i shakować aŜ do powstania
gładkiej emulsji. Mięso smaŜyć na patelni grillowej. Mix sałat wymieszać z vinagratem, posypać
kiełkami słonecznika i lucerny, na wierzchu ułoŜyć usmaŜone mięso.
porcja tradycyjnego kotleta schabowego 920 kcal, naszej wersji 380 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz