środa, 16 maja 2012

mielone z udźca indyka

MIELONE Z UDŹCA INDYKA Z ZIEMNIAKAMI I BURAKAMI


- 200g udźca z indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 mały pęczek lubczyku
- 1 małe jajko
- oliwa
- 1 burak
- 1 ziemniak
- 200g twaroŜku kremowego
- pół pęczka szczypiorku
- cytryna
- sól, pieprz
Umyte warzywa (ziemniaki i buraki) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
Posiekać cebulę, czosnek, natkę pietruszki i lubczyk, wsypać do mielonego mięsa. Dodać jajko i
wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Uformować kotleciki, kłaść je na
wysmarowanej oliwą kratce. Wstawić do piekarnika po ok.30 minutach pieczenia warzyw i piec dalej z
nimi przez 20 minut.
Zrobić twaroŜek: posiekać szczypiorek, połączyć z serkiem, skórką z cytryny i przyprawami. TwaroŜek
podawać z gotowymi kotletami i warzywami.
tradycyjne danie liczy 570 kcal, nasza wersja 390 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz