czwartek, 14 czerwca 2012

sałatka z cykorii z obłędnym dressingiem














2 duże czerwone cykorie
2 duże białe cykorie
mały pęczek świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
1/2 puszki ( ok 15 g) anchois w oliwie
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki czerwonego octu winnego
garstka odcedzonych kaparów
oliwa z oliwek extra vergine

Odkrój gorzkie końce cykorii i odłam liście, rozrzucając je na półmisku. Zerwij listki bazylii i mniejszymi posyp cykorię. postaw małą patelnie na średnim ogniu.
Włóż pozostałe listki bazylii do blendera. Wyciśnij nieobrany ząbek czosnku, dodaj sporą szczyptę soli i pieprzu, anchois wraz z odrobiną oliwy, 1 łyżeczkę musztardy, 2 łyżki jogurtu, 3 łyżki czerwonego octu winnego i mniej więcej tyle samo oliwy extra vergine. Dolej trochę wody i zmiksuj na gładko.
Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oliwy i wrzuć kapary. Smaż kilka minut, aż staną się chrupiące. Skosztuj, czy dressing nie jest odpowiednio kwaśny i przelej go do dzbanka. Posyp liście cykorii kaparami. Jeśli nie zużyjesz całego dressingu, przechowaj go w lodówce na inną okazję.

przepis z książki: "30 minut w kuchni" Jamie Oliver

polecam ten dressing również do innych sałat: lodowa, rzymska...

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz