Rogaliczki drożdzowe
składniki:
1 kg mąki najlepiej krupczatki
1/2 kg masła
3 żółtka
3 łyżki śmietany
10 dkg drożdzy
1łyżeczka soli
cukier do obtaczania rogaliczków-najlepiej kryształ
wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę, po środku robimy dołek i wbijamy żółtka, śmietanę , drożdze i sól.
Następnie kroimy masło w cienkie plastry i wszystko razem szybko zarabiamy. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na kopytka. Odrywamy kawałek ciasta i rekoma rolujemy wałek kroimy na małe kawałki. Następnie każdy kawałek rolujemy i maczamy w cukrze, nadajemy kształt rogalika i układamy na blaszce do pieczenia, postępujemy tak do wyczerpania ciasta. ułożone na blaszkach ciastka , pieczemy w temperatyrze 160/o-180/o na złoty kolor.
od Mamy z Radomska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz