wtorek, 26 czerwca 2012

Rogaliczki drożdzowe


Rogaliczki drożdzowe
składniki:
 1 kg mąki najlepiej krupczatki
 1/2 kg masła
 3 żółtka
 3 łyżki śmietany
10 dkg drożdzy
 1łyżeczka soli
 cukier do obtaczania rogaliczków-najlepiej kryształ
wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę, po środku robimy dołek i wbijamy żółtka, śmietanę , drożdze i sól.
Następnie kroimy masło w cienkie plastry  i wszystko razem szybko zarabiamy. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na kopytka. Odrywamy kawałek ciasta i rekoma rolujemy wałek kroimy na małe kawałki. Następnie każdy kawałek rolujemy i maczamy w cukrze, nadajemy kształt rogalika i układamy na blaszce do pieczenia, postępujemy tak do wyczerpania ciasta. ułożone na blaszkach ciastka , pieczemy w temperatyrze 160/o-180/o na złoty kolor.

od Mamy z Radomska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz