piątek, 22 czerwca 2012

sałatka z kiełków
















sałatka z kiełków


duży pęczek świeżej kolendry
400g kiełków fasoli mung
100 g orzechów nerkowca
miód do skropienia
1/2 świeżej papryczki chilli
1 małe dojrzałe mango
soso sojowy
olej sezamowy
1 limonka lub cytryna


 Odłóż kilka gałązek kolendry, aby ozdobić nimi sałatkę. Z pozostałych zerwij listki i włóż je do dużej miski. Drobno posiekaj łodyżki i dorzuć je do miski razem z kiełkami. Postaw dużą patelnię na małym ogniu.  Owiń orzechy nerkowca w czystą ściereczkę i pokrusz je wałkiem lub uderzając nimi o blat. Przesyp orzechy na rozgrzana patelnię, dolej trochę oliwy i wymieszaj. Praż ,aż będą złote, mieszając od czasu do czasu. Jeśli orzechy są już złote, zdejmij patelnię z ognia. Polej orzechy miodem, wymieszaj i odłóz na później. Pokrój ½ chili w cienkie plasterki. Obierz mango obieraczką do owoców, odetnij miąższ od pestki, pokrój na małe kawałki i dorzuć do sałatki razem z chili w plasterkach. Posyp sałatkę prażonymi orzechami w miodzie .Dopraw sosem sojowym, oliwą extra vergine, olejem sezamowym i sokiem z 1 limonki lub cytryny. Wymieszaj rekami (ale ostrożnie, bo orzechy mogą być jeszcze gorące).


przepis z książki: "30 minut w kuchni" Jamie Oliver

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz