składniki:
1,5 kg ziemniaków
3 szt cebula
2-3 jajka
25 dkg boczku
0,5 kg dobrego chudego mięsa (najlepiej schab lub łopatka)
4-5 łyzek oleju
1 łyżka masła do podsmażenia cebuli
sól pieprz do smaku można dodać odrobię majeranku
wykonanie:
ziemniaki obrać i utrzec na tarce, połowę na drobnych oczkach i połowe na jarzynowych. w międzyczasie podsmażyć mięsko pokrojone w cienkie plastry. Cebulę drobno pokrojoną podsmażyć na maśle. Przygotować naczynie do pieczenia - żaroodporne-, spód i boki wyłożyć cienko pokrojonym boczkiem. Do naczynia w którym przygotowujemy placek ziemniaczany wbijamy 3 jaja, sol, pieprz do smaku,podsmazoną cebulkę, mięsko i mieszamy. Następnie masę wylewamy do przygotowanego naczynia i pieczemy ok 1,5 godziny w temperaturze ok. 160 stopni smacznego!
od Mamy z Radomska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz