niedziela, 17 czerwca 2012

Babka ziemniaczana / Kugel


  składniki:
1,5 kg ziemniaków
3 szt cebula
2-3  jajka
25 dkg boczku
0,5 kg  dobrego chudego mięsa (najlepiej schab lub łopatka)
4-5 łyzek oleju
1 łyżka masła do podsmażenia cebuli
sól  pieprz do smaku można dodać odrobię majeranku
wykonanie:
ziemniaki obrać i utrzec na tarce, połowę na drobnych oczkach i połowe na jarzynowych. w międzyczasie podsmażyć mięsko pokrojone w cienkie plastry. Cebulę drobno pokrojoną podsmażyć na maśle.   Przygotować  naczynie do pieczenia  - żaroodporne-,  spód i boki wyłożyć cienko pokrojonym boczkiem.   Do naczynia w którym przygotowujemy placek ziemniaczany wbijamy 3 jaja, sol, pieprz  do smaku,podsmazoną cebulkę, mięsko i mieszamy. Następnie masę wylewamy do przygotowanego naczynia i pieczemy ok 1,5 godziny w temperaturze  ok. 160 stopni          smacznego!

od Mamy z Radomska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz