środa, 16 maja 2012

kebab



Farsz mięsny: 
podwójna pierś z kurczaka 
sok z połowy limonki 
1 łyżka oliwy 
3 łyżeczki mielonego kuminu 
2 łyżeczki słodkiej papryki 
szczypta chilli 
sól i pieprz 

Tzatzyki: 
1 mały jogurt 
1 ząbek czosnku 
1 mały ogórek 
szczypta mielonego kuminu 
sól i pieprz 

Lavash: 
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 
ok. 1/8 szklanki ciepłej wody 
1 łyżeczka miękkiego masła 
sól 

Dodatki
pomidor 
chrupiąca sałata 
czerwona cebula 

Pierś z kurczaka należy pokroić w paski. Włożyć do miski, zalać oliwą, sokiem z limonki, dodać przyprawy, wymieszać i odstawić do marynowania na minimum godzinę. Smażyć 5 minut w małej ilości oliwy, na teflonowej patelni. 
Ogórka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na chwilę, aż ogórek puści sok. Następnie należy odcisnąć nadmiar wody. Odciśniętego ogórka  dodać do jogurtu. Wycisnąć czosnek, dodać do masy jogurtowo-ogórkowej. Posolić , popieprzyć i dodać szczyptę kuminu. Wymieszać i odstawić na godzinę. 
Mąkę rozrobić z masłem, solą i wodą. Zagnieść ciasto W razie potrzeby dodać jeszcze wody – konsystencją ciasto powinno przypominać ciasto na pierogi. Wyrobione ciasto zostawić by odpoczęło na 20 minut. Następnie ciasto należy podzielić na dwie części i z każdej rozwałkować cienki placek. Podczas wałkowania podsypać mąką, tak by ciasto nie lepiło się do wałka i stolnicy. Gotowe placki smażyć na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni bez tłuszczu. Placki smażą się bardzo szybko. Gdy tylko na ich powierzchni pojawią się bąble, należy je przewrócić  na drugą stronę, smażyć jeszcze chwilę i zdjąć z patelni. Nie należy ich za długo smażyć ponieważ robią się suche i łamliwe. 
Na gotowy placek nakładamy sos tzatzyki, chrupiącą sałatę, plaster pomidora i czerwonej cebuli i zawijamy.  

Przepis z programu "Rewolucje na talerzu" z TVN Style

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz