środa, 16 maja 2012

placki z cukinii i szpinaku



PLACKI Z CUKINII I SZPINAKU 
Na placki: 
2 cukinie 
garść  liści szpinaku 
50g sera feta 
1  ząbek czosnku 
garść świeżych liści mięty 
3 łyżki mielonych orzechów laskowych 
1 małe jajko 
sól, pieprz 
olej rzepakowy do smażenia

Na salsę: 
1 pomidor 
1 łyżeczka  oliwy 
½ łyżeczki octu balsamicznego 
kilka listków mięty
Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić aż puszczą sok. Szpinak drobno posiekać, fetę drobno pokruszyć. Czosnek i liście mięty przesiekać. Cukinię bardzo dobrze odcisnąć, inaczej placki będą się rozpadały. Wszystkie składniki połączyć, dodać jajko, orzechy, przyprawić. Formować  małe kotleciki i smażyć na rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej olejem rzepakowym. Ostrożnie przekładać placuszki na patelni, tak żeby zachować  ich okrągły kształt. 
Przygotować salsę. Pomidora bez pestek pokroić w drobną kostkę. Posiekać liście mięty i wymieszać z pomidorem. Doprawić oliwą, octem, solą i pieprzem. 
Gotowe placuszki podawać   z salsą.
Tradycyjna porcja placków ma 612 kcal, nasza wersja 250 kcal. 



przepis z programu "Rewolucje na talerzu" z  TVN Style

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz