środa, 16 maja 2012

gulasz z bobu

Gulasz z bobu


½ kg bobu mrożonego
¼ kg  zielonego groszku 
½ kg świeżych liści szpinaku 
4 ząbki czosnku 
garść świeżych liści mięty 
sól i pieprz 
150 g długo dojrzewającej szynki 
oliwa z oliwek 
Bób przełożyć na durszlak i sparzyć wrzątkiem. Obrać. Groszek wrzucić na wrzątek, najlepiej w durszlaku. Czosnek pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać  grubo przesiekany szpinak i podsmażyć 2 minuty. Dodać bób i groszek, przesmażyć kilka minut, posolić i solidnie popieprzyć. Pod koniec gotowania dodać posiekaną miętę. Podawać z paseczkami uprażonej na patelni szynki i kromką razowego chleba. 
Porcja tradycyjnego gulaszu 582 kcal, nasza wersja 157 kcal.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz