
½ kg bobu mrożonego
¼ kg zielonego groszku
½ kg świeżych liści szpinaku
4 ząbki czosnku
garść świeżych liści mięty
sól i pieprz
150 g długo dojrzewającej szynki
oliwa z oliwek
Bób przełożyć na durszlak i sparzyć wrzątkiem. Obrać. Groszek wrzucić na wrzątek, najlepiej w durszlaku. Czosnek pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać grubo przesiekany szpinak i podsmażyć 2 minuty. Dodać bób i groszek, przesmażyć kilka minut, posolić i solidnie popieprzyć. Pod koniec gotowania dodać posiekaną miętę. Podawać z paseczkami uprażonej na patelni szynki i kromką razowego chleba.
Porcja tradycyjnego gulaszu 582 kcal, nasza wersja 157 kcal.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz