środa, 16 maja 2012

hamburgery


HAMBURGERY (4 porcje) 
Burger: 
250g mielonego udźca z indyka 
2 płaskie łyżki twarożku ziarnistego light 
2 gałązki tymianku cytrynowego 
skórka z połowy cytryny 
½  łyżeczki musztardy 
sól i pieprz 

Dodatki: 
kilka listków chrupiącej sałaty 
kiełki 
pomidor 
2 bułki pełnoziarniste 
domowy ketchup 

Twarożek odsączyć z nadmiaru serwatki, starannie  rozdrobnić widelcem, połączyć z mięsem. Dodać sól, pieprz, listki tymianku, drobno posiekaną skórkę cytrynową, musztardę, wyrobić masę. Uformować 4 płaskie kotleciki i smażyć na patelni teflonowej na niedużym gazie. Podawać z bułką pełnoziarnistą, domowym ketchupem, pomidorem, kiełkami i chrupiąca sałatą. 
Tradycyjny hamburger ma 350 kcal, nasza wersja 225 kcal



przepis z programu "Rewolucje na talerzu" z  TVN Style

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz