ROSÓŁ Z PULPECIKAMI
na wywar:
- włoszczyzna bez kapusty
- 1 cebula
- natka pietruszki
- natka lubczyku
- listki laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
na pulpeciki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka (drobno mielona)
- ¼ pęczka natki pietruszki
- ¼ pęczka mięty
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 mała cebula dymka
- sól, pieprz
- białko z małego jajka
Obrać warzywa. Do garnka wrzucić obraną włoszczyznę i przyprawy, zalać wodą. Im więcej dodamy
warzyw tym rosół będzie intensywniejszy. Gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny. Odcedzić.
Posiekać natkę pietruszki, miętę i dymkę. Zetrzeć skórkę z cytryny. Do zmielonej piersi z kurczaka
dodać zioła, dymkę, skórkę z cytryny, pieprz i sól. Oddzielić białko, dodać do masy. Masę dobrze
wymieszać. Następnie uformować z niej kulki, które naleŜy wrzucać do wrzącego rosołu i gotować
przez 15 minut.
porcja tradycyjnego rosołu 300 kcal, naszej wersji 140 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz