
Na ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
ok. 1 szklanki ciepłego mleka
10g drożdży
1 łyżka oliwy
sól
Na farsz: 250g boczniaków
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki
50g orzechów włoskich
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka masła
sól, pieprz
Na sos: 1 jogurt nisko tłuszczowy
1 gałązka tymianku
sól i pieprz
Drożdże rozrobić z mlekiem i odstawić na ok. 10 minut. Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. Dodać mleko z drożdżami, oliwę i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Przygotować nadzienie. Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać posiekane drobno grzyby i łyżeczkę masła. Przyprawić solą, grubo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Dusić ok.15 minut na małym ogniu, pod koniec dodać posiekaną natkę.
Ciasto rozwałkować, nałożyć farsz i ulepić pierogi. Piec w nagrzanym do 180* piekarniku przez 20 minut.
Przygotować sos. Listki tymianku, wymieszać z jogurtem, posolić i popieprzyć. Upieczone pierożki podawać z sosem.
Przepis z programu "Rewolucje na talerzu" z www.tvnstyle.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz