środa, 16 maja 2012

pieczone pierożki z boczniakiem


 


Na ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 
ok. 1 szklanki ciepłego mleka 
10g drożdży 
1 łyżka oliwy 
sól

Na farsz: 
250g boczniaków 
1 cebula 
3 ząbki czosnku 
1 pęczek natki 
50g orzechów włoskich 
2 łyżeczki  octu balsamicznego 
1 łyżeczka masła 
sól, pieprz 

Na sos: 
1 jogurt nisko tłuszczowy 
1 gałązka tymianku 
sól i pieprz
Drożdże rozrobić z mlekiem i odstawić na ok. 10 minut. Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. Dodać mleko z drożdżami, oliwę i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 
Przygotować nadzienie. Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać posiekane drobno grzyby i łyżeczkę masła. Przyprawić solą, grubo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Dusić  ok.15 minut na małym ogniu, pod koniec dodać posiekaną natkę. 
Ciasto rozwałkować, nałożyć  farsz i ulepić pierogi. Piec w nagrzanym do 180* piekarniku przez 20 minut. 
Przygotować sos. Listki tymianku, wymieszać z jogurtem, posolić i popieprzyć. Upieczone pierożki podawać z sosem.  

Przepis z programu "Rewolucje na talerzu" z  www.tvnstyle.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz