Pieczony łosoś w marynacie z polnych ziół
Składniki:
• 800 g filetów z łososia
• 1 ostra papryczka
• 1 limonka
• 3 pomidory malinowe
• 3 czerwone cebule
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka octu spirytusowego 10%
• 2 szklanki młodych listków czosnku niedźwiedziego, mniszka lekarskiego, szczawiu, krwawnika, koniczyny, etc.
• sól, pieprz, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1. Cebule wkładamy do żaru w ognisku i pieczemy jak ziemniaki przez 40 – 45 minut, aż skórka się zwęgli, miąższ w środku będzie miękki.
2. Oczyszczone filety z łososia kroimy na mniejsze kawałki, około 5 x 2 cm.
3. Przygotowujemy marynatę: ucieramy w moździerzu lekko posiekane listki mniszka lekarskiego, czosnku niedźwiedziego, szczawiu, koniczyny i krwawnika, z posiekaną ostrą papryczką, startą skórką z limonki i 2 – 3 łyżkami oleju rzepakowego. Utartą marynatą smarujemy dokładnie kawałki ryby. Odstawiamy na 10 – 20 minut.
4. Sałatka z pomidorów: pomidory kroimy ćwiartki, dodajemy cukier, sól oraz ocet spirytusowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
5. Zamarynowanego łososia smarujemy dodatkowo olejem, po czym układamy na rozgrzanych cegłach lub kamieniach w ognisku, na pergaminie bądź bezpośrednio na kamieniu i pieczemy po 2 minuty z każdej strony. W trakcie pieczenia możemy podrzucać listki ziół, jakich użyliśmy do marynaty.
6. Z upieczonej cebuli zdejmujemy przypieczoną skórkę, dzielimy na cząstki, układamy na desce lub talerzu wraz z pomidorami z sałatki, dorzucamy listki polnych ziół, skarpami sokiem z sałatki pomidorowej.
Dobra rada: w ten sposób możemy przyrządzić inną rybę, np. sandacza, dorsza czy pstrąga. Jeśli filet jest ze skórą, zaczynamy pieczenie od strony skóry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz