Grillowane szaszłyki z marynowanej karkówki
Składniki:
• 8 plastrów karkówki wieprzowej
• 150 g niesolonych orzeszków ziemnych
• 1 limonka
• 3 łyżki miodu
• 2 ząbki czosnku
• 1 ostra papryczka
• 6 pędów młodej pokrzywy
• 1 młoda cebulka
• 250 ml gęstego naturalnego jogurtu
• 100 g rukoli
• 50 g twardego sera koziego
• sól, pieprz, olej rzepakowy
• szpadki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
1. Każdy plaster karkówki zawijamy w folię spożywczą i rozklepujemy tłuczkiem równomiernie na grubość około 1 cm, zdejmujemy folię i przygotowujemy marynatę.
2. Do wysokiego naczynia wsypujemy orzeszki ziemne, startą skórkę i sok z limonki, posiekane czosnek i ostrą papryczkę, młode pędy pokrzywy, posiekaną młodą cebulkę, 2 łyżki miodu, sól i olej rzepakowy. Wszystko miksujemy na gładką, dość gęstą jednolitą masę.
3. Na deskę kładziemy rozklepany plaster karkówki, smarujemy do marynatą, na niego drugi, pokrywamy marynatą i tak kolejno przekładamy warstwy mięsa i marynaty, tak jakbyśmy robili tort.
4. Równamy brzegi mięsa i równymi rzędami wbijamy w mięso aż do końca szpadki do grillowania. Tniemy warstwy mięsa ostrym nożem pomiędzy rzędami szpadek, formując w ten sposób zgrabne szaszłyki. Układamy na rozgrzanym grillu i uważnie, by nie spalić mięso, opiekamy z obu stron na rumiany kolor.
5. Do mięsa przygotowujemy sos. Do naczynia przelewamy jogurt naturalny, dorzucamy posiekaną rukolę, przesiekany i roztarty z solą czosnek, posiekaną ostrą papryczkę, sok z limonki i olej rzepakowy. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy łyżką miodu.
6. Upieczone szaszłyki z karkówki podajemy z sosem i resztą marynaty orzechowej.
Dobra rada: szpadki do szaszłyków moczymy wcześniej w wodzie, dzięki czemu nie spalą się tak szybko na grillu.
Okrasa Karol - Wiosenne grillowanie z nowalijkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz