piątek, 29 czerwca 2018

Grillowane szaszłyki z marynowanej karkówki

Grillowane szaszłyki z marynowanej karkówki
Składniki:
•    8 plastrów karkówki wieprzowej
•    150 g niesolonych orzeszków ziemnych
•    1 limonka
•    3 łyżki miodu
•    2 ząbki czosnku
•    1 ostra papryczka
•    6 pędów młodej pokrzywy
•    1 młoda cebulka
•    250 ml gęstego naturalnego jogurtu
•    100 g rukoli
•    50 g twardego sera koziego
•    sól, pieprz, olej rzepakowy
•    szpadki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
1.    Każdy plaster karkówki zawijamy w folię spożywczą i rozklepujemy tłuczkiem równomiernie na grubość około 1 cm, zdejmujemy folię i przygotowujemy marynatę. 
2.    Do wysokiego naczynia wsypujemy orzeszki ziemne, startą skórkę i sok z limonki, posiekane czosnek i ostrą papryczkę, młode pędy pokrzywy, posiekaną młodą cebulkę, 2 łyżki miodu, sól i olej rzepakowy. Wszystko miksujemy na gładką, dość gęstą jednolitą masę. 
3.    Na deskę kładziemy rozklepany plaster karkówki, smarujemy do marynatą, na niego drugi, pokrywamy marynatą i tak kolejno przekładamy warstwy mięsa i marynaty, tak jakbyśmy robili tort. 
4.    Równamy brzegi mięsa i równymi rzędami wbijamy w mięso aż do końca szpadki do grillowania. Tniemy warstwy mięsa ostrym nożem pomiędzy rzędami szpadek, formując w ten sposób zgrabne szaszłyki. Układamy na rozgrzanym grillu i uważnie, by nie spalić mięso, opiekamy z obu stron na rumiany kolor. 
5.    Do mięsa przygotowujemy sos. Do naczynia przelewamy jogurt naturalny, dorzucamy posiekaną rukolę, przesiekany i roztarty z solą czosnek, posiekaną ostrą papryczkę, sok z limonki i olej rzepakowy. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy łyżką miodu. 
6.    Upieczone szaszłyki z karkówki podajemy z sosem i resztą marynaty orzechowej. 
Dobra rada: szpadki do szaszłyków moczymy wcześniej w wodzie, dzięki czemu nie spalą się tak szybko na grillu.


Okrasa Karol - Wiosenne grillowanie z nowalijkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz